Kelebihan Switchgear vakum

Source:

Pada masa kini, vakum switchgear mendapatkan populariti dengan cepat. Sejak, pemutus litar vakum lebih selamat dan boleh dipercayai dikendalikan di mana nombor operasi rosak dan normal adalah lebih tinggi. Dalam permohonan peralatan voltan sederhana, vakum switchgear adalah dari 3 hingga 36 KV. Prestasi litar pemutus terutamanya bergantung kepada medium dielectric digunakan untuk arc quenching. Satu lagi kelebihan utama teknologi ini, ialah bahawa switchgear vakum hampir penyelenggaraan percuma.

Quenching Arc pesat

Semasa membuka orang hubungan dalam keadaan dibawa semasa, wap logam dihasilkan antara kenalan, dan wap logam ini menyediakan laluan melalui arus elektrik yang berterusan mengalir sehingga sifar semasa yang akan datang. Fenomena ini ini juga dikenali sebagai vakum arc. Arc ini ianya berhampiran dengan sifar semasa dan sekarang wap logam pengalir adalah disatukan semula di permukaan hubungan dalam masa beberapa saat mikro. Ia telah diperhatikan bahawa, hanya 1% daripada sekarang wap adalah semula diringkaskan di arc ruangandi tepi dinding, dan 99% daripada wap semula pekat pada permukaan kenalan dari di mana ia adalah asapnya.

Arc rendah tenaga dalam vakum

Tenaga yang hilang semasa arc di vakum adalah kira-kira satu persepuluh daripada minyak dan satu per empat daripada SF6 gas. Rendah tenaga dissipation terutamanya disebabkan oleh gangguan rendah masa (kerana jurang perhubungan yang kecil) dan panjang arc kecil (ini adalah juga disebabkan oleh jurang perhubungan yang kecil). Kerana ini rendah arc dissipation tenaga, vakum switchgear mempunyai hakisan kenalan yang diabaikan dan ini memberinya hampir penyelenggaraan percuma jangka hayat. Ianya juga perlu diingat bahawa, mencipta tertentu semasa, tenaga yang diperlukan oleh pemutus litar vakum adalah minimum berbanding dengan pemutus litar udara dan pemutus litar minyak.

Kekuatan Dielectric vakum

Untuk diberikan jurang perhubungan, vakum menyediakan, kekuatan dielectric kira-kira lapan kali lebih banyak berbanding udara dan kekuatan dielectric yang empat kali lebih banyak daripada gas SF6 satu Bar. Oleh kerana kekuatan dielectric adalah begitu tinggi, jurang hubungan pemutus litar vakum boleh dikekalkan sangat kecil. Dalam jurang perhubungan ini kecil, arc quenching didapati selamat kerana kekuatan dielectric yang tinggi dan juga vakum mempunyai kekuatan pemulihan yang pantas selepas arc penuh gangguan kepada nilai penuh dielectric pada sifar semasa. Ini menjadikan switchgear vakum yang paling sesuai untuk menukar kapasitor.

Mekanisme memandu mudah

Pada pemutus litar SF6, minyak dan udara, pergerakan kenalan sangat pegawaipegawai oleh media amat Mampat arc quenching Dewan. Tetapi dalam vakum switchgear, Terdapat tiada medium, dan juga pergerakan kenalan berhenti kurang disebabkan oleh jurang yang kecil kenalan, memandu dengan itu tenaga yang diperlukan adalah lebih kecil, di pemutus litar ini. Itulah sebabnya mengapa mekanisme operasi spring-spring yang mudah sudah memadai untuk sistem peralatan ini, tidak perlu mekanisme hidraulik dan pneumatik. Mekanisme memandu lebih mudah memberikan kehidupan mekanikal switchgear vakum yang tinggi.

Menyelubungi perbincangan, ia adalah hampir jelas bahawa, kekuatan dielectric switchgear vakum pulih sangat cepat dan hakisan hubungan hampir diabaikan.

Siasatan
Your comments are welcome!
For more information about our brand and products, please feel free to contact us!
Please enter your email address:
Hubungi kami
Address: No.38, Gaoxin Road, Baoji, Shaanxi, China 721000
Tel: +86 917 3433818
Fax: +86 917 3433818
E-mail: joyelectric@126.com
skype:bjanna981106
Copyright © Shaanxi Joyelectric International Co., Ltd